Nestopdrachten automatisch vanuit Isah doorgezet naar Radan

Nestopdrachten automatisch vanuit Isah doorgezet naar Radan

Dumaco in Varsseveld maakt gebruik van Isah als erp-systeem voor de aansturing van de productie. In 2018 is VSMI overgenomen door Dumaco. Dumaco is gespecialiseerd in hoog kwalitatieve producten en onderdelen vervaardigd uit vele soorten plaatwerk en verzorgt alles van ontwerp en engineering tot aan afwerking en assemblage.

Ordermanager Radan: Nestopdrachten automatisch gegenereerd

Voor alle producten die op de lasersnijmachine geproduceerd worden, wordt een ‘nest’ gemaakt in de ordermanager applicatie Radan. Waar voorheen de afdeling werkvoorbereiding, voor iedere contour een aparte verwerking moest opstarten,  kunnen zij nu orders klaarzetten om te nesten.

Radan kan op basis van de productieorderlijst van Isah de part-orderregels genereren om te ‘nesten’. Het nesten helpt om de gewenste onderdelen zo optimaal mogelijk te winnen uit plaatwerk om het materiaalverlies tot een minimum te beperken. Bovendien moet er rekening houden met plaatdiktes en de specificaties van de snijmachine. Vanuit de part-orderlijst worden automatisch de nestopdrachten voor de verschillende machines en materialen gegenereerd. Ook kunnen meerdere orders tegelijkertijd worden geclusterd. Zo krijgt de werkvoorbereiding volledig inzicht van het onderhanden werk en de materiaalbehoefte.

Stamgegevens vastgelegd in Isah

Bij de stamgegevens van de artikelen in Isah worden de contourgegevens en tekeningnummers vastgelegd zodat bij het aanmaken van een order de gegevens meteen beschikbaar zijn voor de aansturing van de productie. Nadat de nest aangemaakt is in Radan ordermanager kan deze vrijgegeven worden voor productie. Op dat moment worden de snijprogramma’s gegenereerd zodat deze direct door de lasersnijmachines opgehaald kunnen worden. De materialen, aantallen en de geselecteerde machine worden in Isah gekoppeld zodat de productie vervolgens papierloos, met behulp van shop-floor-control, aangestuurd kan worden.

Resultaat.

De interface wordt nu al een aantal jaar door Dumaco gebruikt. Na livegang zijn er nog een aantal optimalisaties uitgevoerd om het proces te verbeteren. Bij het in productie nemen van de orders kan de werkvoorbereider nu de orders klaarzetten om te nesten waarna de artikelen optimaal uit de beschikbare plaatafmetingen gehaald kunnen worden. VSMI kan hierdoor efficiënter gebruik maken van de verschillende plaatafmetingen, heeft  een lager afvalpercentage en heeft een kortere doorlooptijd van de werkvoorbereiding.

EKC-ICT heeft in samenwerking met Isah de realisatie van deze interface op zich genomen als ontwikkelaar. Het functioneel ontwerp is gemaakt door Isah.