Radan webportal bij Dumaco (VSMI)

Radan WebQuote portal CAD/CAM bij VSMI

Dumaco Varsseveld (voorheen VSMI) is gespecialiseerd in hoog kwalitatieve producten en onderdelen vervaardigd uit vele soorten plaatwerk en verzorgt alles van ontwerp en engineering tot aan afwerking en assemblage. Met slimme ICT en het verbinden van processen wordt gezorgd voor efficiency en innovatie in dit maakbedrijf. Hierbij maken ze gebruik van de Radan CAD/CAM oplossing.

Het bedrijf uit Varsseveld zet al enkele jaren volledig in op de Smart Industrie. Met 19.000 m² aan productiefaciliteiten en een complete backoffice nemen zij het proces van engineering tot logistiek, voor haar klanten volledig uit handen.

Geïntegreerde CADCAM oplossing met Radan

VSMI (vorig jaar overgenomen door Dumaco) maakt gebruik van de Radan webportal oplossing. Radan Logistics is het geïntegreerde CAD/CAM-automatiseringsplatform voor de plaatverwerkende industrie. Als één van de meest innovatieve CAD/CAM-bedrijven ter wereld, zet Radan de trend als het gaat om online offreren en bestellen van plaatwerk en het machine-onafhankelijk offline programmeren van kantbanken. Het ontwerpen en ontvouwen van plaatwerkproducten, het nesten en het NC-programmeren van plaatbewerkingsmachines wordt door Radan volledig ondersteund.

Via het webportaal kunnen klanten online bestellen. Zij uploaden online de tekeningen voor het lasersnijwerk waarna een calculatie volgt. Deze kan automatisch omgezet worden naar een offerte. Met een druk op de knop kan er worden besteld. Dit zonder tussenkomst van werkvoorbereiding of de verkoopafdeling. Hiervoor was wel een koppeling (interface) met het ERP-systeem Isah nodig. Het functioneel ontwerp is gemaakt door Pieter van Deursen van Prolos waarna EKC-ICT de technische ontwikkeling op zich heeft genomen.

De gerealiseerde oplossing met Isah

Nadat de offerte akkoord is gegeven door de klant op de webportal van Radan, wordt deze omgezet naar een geaccordeerde order. Op dat moment genereert de Radan webportal een XML-bestand met daarin alle benodigde gegevens voor productie en verdere (administratieve) verwerking.

Radan Logistics draagt zorg voor de correcte data-uitwisseling tussen technische automatiseringssystemen zoals CAD en CAM, en logistiek/administratieve systemen zoals ERP en PPS/MES. Daarbij wordt alle informatie op het juiste moment in het juiste formaat en in de juiste vorm beschikbaar gesteld. Het gegeneerde XML-bestand wordt op een vaste locatie weggezet. Dit wordt ook wel koppelvlak genoemd. Hierdoor is het mogelijk om periodiek met een batchverwerking alles naar Isah te halen.

Automatische aanmaak verkooporder

Op het moment dat het XML-bestand ingelezen wordt binnen Isah, wordt een verkooporder met daaronder per artikel in de offerte een verkoopregel aangemaakt. Onder deze verkoopregel wordt automatisch een productiecalculatie met daarin de benodigde materialen en bewerkingen geplaatst zodat werkvoorbereiding de orders zonder extra werk of overtypen van de gegevens in productie genomen kunnen worden.

De interface werkt bij Dumaco (VSMI) sinds begin 2016 volgens wens. Na livegang diverse kleine optimalisaties uitgevoerd om de interface betrouwbaarder te krijgen. De voordelen voor het Varsseveldse bedrijf zijn evident: minder werk en een minimale kans op fouten. Het resultaat is een verdere verkorting van de doorlooptijd en een flinke toename van de kwaliteit van het proces en het product. Uiteindelijk resulteert dit in een lagere kostprijs per product.

Van werkvoorbereiding tot materiaalbehoefte. Van automatische plaataanvoer tot het sorteren van gesneden producten per klant per order… Het volgt elkaar inmiddels bij Dumaco snel op.